Toggle Navigation

 

Srneća leđa

Srneća leđa su najčuveniji bečki poslastičarski klasik, odmah posle Zaher torte. Uvek se spravlja od najkvalitetnijih sastojaka, sa bademima i puno čokolade. Naziv je dobio po istoimenom jelu koje se servira tako da je identičan obliku ovog kolača.

Priprema

Belanca umutiti sa šećerom, dodati žumanca i istopljen margarin. Zatim polako umešati čokoladu, keks, orahe i brašno. Peći u nauljenom i brašnom posutom rebrastom kalupu 30 minuta na 200*C. Kolač izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi, pa ga preliti otopljenom čokoladom. Blanširane bademe iseckati na štapiće i dekorisati kolač.

Badem se najčešće koristi oljušten. Pripremite ga tako što ćete staviti neoljušten badem u vrelu, ključalu vodu i ostaviti ga kratko da prokuva. Ocedite ga, operite hladnom vodom, istisnite iz ljuske i ostavite da se osuši. Po potrebi ga možete iseckati, samleti ili rendati.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 6 jaja
    • 100 g mlevenih oraha
    • 100 g rendane čokolade
    • 120 g mlevenog keksa
    • 100 g šećera
    • 120 g margarina
    • 70 g brašna
    • 50 g čokolade za glazuru
    • 2 kašike ulja
    • nekoliko badema
    • glazura: