Toggle Navigation

 

Slatki griz kolač

Pšenični griz ili krupica, izrađuje se u različitim veličinama zrna, pa prema finoći razlikujemo grub, srednji i fini griz, a po sastavu griz od tvrde i meke pšenice. Od griza se daljom meljavom dobija oštro brašno koje se često koristi u poslastičarstvu za izradu biskvita, keksa, pita i kremova.

Priprema

Bademe i pšenični griz propžiti na puteru dok ne dobiju zlatnu boju.

U šerpi zagrejati vodu, šećer i limunov sok. Kad proključa dodati griz i bademe i kuvati dok se smesa ne zgusne. Razliti u činijice masu i prohladiti.

Čokoladu rastopiti, a slatku pavlaku umutiti u šlag.

Ukrasiti kolače šlagom i preliti čokoladom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 68 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 42 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 34 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 180 g pšeničnog griza
    • 750 ml vode
    • 370 g šećera
    • 125 g putera
    • sok jednog limuna
    • 180 g mlevenog badema
    • 100 ml slatke pavlake
    • 50 g čokolade za kuvanje