Toggle Navigation

 

Suva pita sa makom

U našim krajevima mak se najčešće koristi za pripremanje poslastica. Energetska vrednost 100 grama maka je 330 kcal. Mak sadrži 11 g masti, malo proteina i dosta ugljenih hidrata, od toga 8 g vlakana, malo kalcijuma i gvožđa.

Priprema

Kore iseći prema veličini pleha. Ređati u pleh po tri kore, premazati ih uljem i puniti smesom od mlevenog maka, suvog grožđa, cimeta i šećera.

Ponavljati postupak dok se ne potroše kore i punjenje.

Od gore pokriti sa dve kore, poprskati uljem i iseći na kocke.

eći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 20 minuta.

Skuvati šećer, vodu i sok od jednog limuna da bi se dobio sirup.

Gotovu pitu izvaditi iz rerne, preliti slatkim sirupom i medom, ostaviti da se ohladi i tek onda služiti.

 

U nekim zemljama mak ne koriste za ishranu, već samo kao začin, zbog neopravdanog straha od narkotičkog delovanja. Međutim, takva svojstva pokazuju samo nezrele glavice maka i sa sazrevanjem ona se u potpunosti gube.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal

Natrijum - 52.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 300 g šećera
    • sok od 1 limuna\n
    • 2 dl vode
    • 500 g tankih kora za pitu
    • 300 g mlevenog maka
    • 50 g suvog grožda
    • 10 g cimeta
    • 100 g meda