Toggle Navigation

 

Pita sa makom

Mak je osušeno seme jednogodišnje biljke maka poreklom iz Azije. Semenke su gotovo bez mirisa, a njihov orahu sličan ukus, razvija se tek kuvanjem ili pečenjem. Sadrže oko 50% masnog ulja (Oleum papaveris) te proteinske supstance i organske baze, poput alkaloida papaverina. Mleveni mak služi uglavnom kao nadev za razne savijače, makovnjače, torte, sitne kolače i razne druge poslastice.

Priprema

U činiji sjediniti ulje, brašno, jaje, smeđi šećer i pola praška za pecivo. Dodavati po malo vode da bi se umesilo glatko testo. Razviti oklagijom na radnoj površini i staviti u pripremljen kalup. U šerpi prokuvati mak sa vodom i šećerom. Preliti preko kore i ispeći pitu u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 25 minuta. Pitu sa makom dobro ohladiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 106 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 89 g

Ugljeni hidrati (%) - 77 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 53 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 44.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 3 kašike ulja
    • 300 g brašna
    • 1 jaje
    • 180 g žutog šećera
    • 500 g maka
    • 200 g šećera
    • 100 ml vode
    • testo:
    • fil: