Toggle Navigation

 

Grilijaš sladoled sa malinama

Maline su namirnica od koje se proizvodi dijetetski suplement pod nazivom elagična kiselina. To je supstanca koja se prirodno nalazi u malinama, a pripada fitonutrijentima, taninima. Elagična kiselina je u najvećoj meri „odgovorna“ za veliku antioksidativnu moć malina, ali i voća iz grupe crvenog jagodičastog voća.

Plativoo
Priprema

100 g šećera rastopiti u šerpici dok ne dobije lepu braon boju. Razliti na pek papir, ostaviti da se ohladi i zatim grilijaš masu izmrviti na sitne komade.

Maline, 150 g šećera i mleko skuvati u šerpi. Razliti masu u plastičnu posudu i staviti da sa do pola zamrzne. Zatim izvaditi iz zamrzivača, dodati usitnjen grilijaš, promešati i vratiti da se do kraja stegne u zamrzivač.

Vaditi kugle sladoleda, ređati u čaše i ukrasiti svežim malinama. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 3 %

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 93 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 1.5 %

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 46.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g šećera
    • 300 g malina
    • 150 g šećera
    • 200 ml mleka