Toggle Navigation

 

Jogurt torta sa kivijem

Kivi je tropsko voće smeđe, čupave kožice, zelenkastog mesa i svojstvene arome. Zreo plod je čest dodatak voćnim salatama, poslasticama i osnova je za izradu sirupa i soka. Karakteriše ga bogatstvo vitamina C – u 100 g ploda ima od 100 do čak 400 mg vitamina C.

Plativoo
Priprema

Želatin razmutiti sa sokom od pomorandže i ostaviti da odstoji.

Sir umutiti sa šećerom i dodati jogurt. Želatin kratko prokuvati i dodati u jogurt. Pavlaku umutiti i sjediniti sa kremom. Kivi oljuštiti i iseći na kockice. Ostaviti deo za ukrašavanje.

Kalup obložiti piškotama umočenim u mleko ili sok i poređati po dnu. Saviti preko piškota deo fila, kockice kivija, ostatak fila i kivi odvojen za ukrašavanje isečen na kolutove.

Ohladiti tortu i servirati.

 

Prilikom kupovine, kivi lagano pritisnite, ukoliko je blago mekan, znači da je zreo i sladak. Izbegavajte kupovinu plodova koji su jako mekani ili im je kora oštećena i sa tamnim mrljama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 90 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 45 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g piškota
    • 500 ml jogurta od obranog mleka
    • 300 g sitnog sira od obranog mleka
    • 2 kesice želatina
    • sok od jedne pomorandže
    • 200 g šećera u prahu
    • 500 g kivija
    • 200 ml slatke pavlake
Ključne reči:
kivi jogurt sitan sir pomorandža