Toggle Navigation

 

Kesten torta

Kesten pripada koštunjavom voću, ali se po sastavu bitno razlikuje od ostalih plodova iz ove grupe po visokom sadržaju ugljenih hidrata, posebno skroba, manjem udelu masti u odnosu na uljima bogato koštunjavo voće i po prisustvu manje količine vitamina.

Priprema

U šerpi rastopiti margarin, čokoladu, mleko i šećer u prahu. Dodati kesten pire, rum i lagano promešati.

Keks umakati u mleko i ređati na tacnu. Premazati filom, ponovo poređati keks i tako redom dok se ne utroše svi sastojci.

Tortu dekorisati šlagom i dobro ohladiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 396 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 198 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 150 g margarina
    • 60 g čokolade
    • 600 g kesten pirea
    • 300 ml mleka
    • 20 ml ruma
    • 200 g šećera u prahu
  • Ostali sastojci:
    • 600 g keksa (pettit beure)
  • Dekoracija:
    • šlag
    • čokolada