Toggle Navigation

 

Kesten badem torta

Kesten je namirnica visoke energetske vrednosti jer 100 g pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Pečeni i kuvani kesteni su omiljeno i ukusno jelo, naročito od oplemenjenih vrsta. U poslastičarstvu je omiljen sastojak poslastica - od torti do najjednostavnijeg kesten pirea sa dodatkom šlaga.

Priprema

Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti penasto žumanca sa šećerom, dodati kesten pire, brašno, mleveni badem i prašak za pecivo. Belanca umutiti u čvrst sneg i sjediniti sa masom od kestena.

U pripremljen kalup dodati gotovu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 20 minuta.

U šerpici rastopiti čokoladu sa margarinom i prohladiti. Kesten pire izgnječiti i sjediniti sa čokoladom.

Pavlaku za kolače umutiti u blenderu.

Koru filovati polovinom šlaga, staviti fil od kestena i ostatkom šlaga premazati celu tortu. Ukrasiti po želji.

 

Za razliku od drugog orašastog voća sa obiljem masnih ulja, glavni sastojak kestena je skrob. Iako je plod kestena vrlo hranljiv, teško se vari. U poslastičarstvu se najviše koristi industrijski prerađen i zaslađen kesten. Zbog svoje strukture, lako se može zasladiti i nekim od veštačkih zaslađivača
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 37.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 21.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 250 g kesten pirea
    • 4 jaja
    • 150 g šećera
    • 50 g badema
    • 40 g brašna
    • 5 g praška za pecivo
  • Fil:
    • 300 g kesten pirea
    • 100 g čokolade
    • 30 g margarina
    • 400 ml slatke pavlake