Toggle Navigation

 

Kuglice od jabuka i šargarepe (posno)

Kada jabuke pripremate za pečenje, očistite ih od semenki ali nemojte guliti koru kako bi zadržale formu prilikom pečenja. U kulinarstvu se jabuke odlično slažu sa cimetom, orasima, medom, piletinom i svinjetinom.

Priprema

Šećer staviti u šerpu, preliti sa 75 ml vode i skuvati gust sirup. Dodati rendane jabuke i šargarepu i uz povremeno mešanje kuvati dok se masa ne zgusne odnosno dok sva tečnost od kuvanja ne ispari. U smesu sipati sok od pola limuna i pomorandže, dodati i malo rendane kore od dva agruma i kuvati još par minuta. Masu ostaviti da se dobro ohladi, a zatim oblikovati kuglice, uvaljati u šećer i ređati u papirne korpice.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 3 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 98 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Natrijum - 1.5 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 0.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0 g

Belančevine (%) - 0.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 250 g rendanih jabuka
    • 250 g rendane šargarepe
    • 400 g šećera
    • pola limuna
    • pola pomorandže
    • 75 ml vode
    • 1 vanil-šecer