Toggle Navigation

 

Kuglof od maka i badema

Kako bi se kolač odnosno kuglof nakon pečenja bolje odvojio, četvrtasti kalup ili kuglof kalup nakon podmazivanja pospite brašnom, prezlama, mlevenim lešnicima ili bademima i lupkanjem i okretanjem rasporedite po kalupu.

Plativoo
Priprema

Odvojiti belanca od žumanaca.

Penasto umutiti puter, postepeno dodati 140 g šećera i jedno po jedno žumance.

Umutiti belanca sa 40 g šećera.

U smesu od žumanaca dodati mleveni mak i bademe, lagano promešati i dodati sneg od belanaca. Smesu pažljivo izmešati.

Kalup za kuglof dobro premazati puterom, posuti prezlom ili brašnom, a zatim razliti smesu. Kuglof peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 minuta.

Ispečen kuglof ohladiti i tek tada izvaditi iz kalupa.

Rastopiti čokoladu sa puterom i glazurom preliti kuglof. Kuglof dobro ohladiti pre serviranja.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 99 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 65 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 49.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 32.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Glazura:
    • 100 g putera
    • 130 g čokolade
  • Kora:
    • 180 g šećera
    • 6 jaja
    • 180 g mlevenog maka
    • 180 g mlevenog badema
    • 180 g putera
Ključne reči:
žumanca belanca puter mak bademi