Toggle Navigation

 

Limun kocke

Da biste duže vreme očuvali limune koji su inače skloni brzom kvarenju i sušenju, čuvajte ih u tegli sa slanom vodom (na 1 l vode dodati 1 kašičicu soli). Ako vam je ostala polovina limuna, stavite je narezanom stranom u tacnu u koju ste ulili malo vode sa par kapi sirćeta.

Plativoo
Priprema

Narendati koru od limuna, a ostatak limuna iscediti.

Umutiti margarin sa šećerom, dodavati uz stalno mešanje jedno po jedno jaje, narendanu koru limuna, sok od limuna, brašno i prašak za pecivo. Dobro sjediniti sastojke i po potrebi dodati mleko.

Testo razvući oklagijom i staviti u pripremljenu tepsiju.

Posebno umutiti margarin, šećer, žumance, brašno i iseckan badem. Preko testa u tepsiji narendati pripremljenu smesu i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta.

Kolač ohladiti, iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.

 

Poslastice poput ove, za čiju se pripremu koristi margarin, koji je bogat trans mastima, i u kojima je udeo kako ukupnih, tako i zasićenih skoro 50% energetske vrednosti porcije, nisu pogodne za osobe koje imaju poremećaj metabolizma lipoproteina, srčane bolesti ili pak dijabetes.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 180 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 64 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 90 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 250 g margarina
    • 250 g šećera
    • 5 jaja
    • 370 g brašna
    • 3 limuna
    • 100 ml obranog mleka
    • 1 prašak za pecivo
  • Kora:
    • 1 žumance
    • 120 g margarina
    • 50 g iseckanog badema
    • 150 g brašna
    • 80 g šećera