Toggle Navigation

 

Mafini za dijabetičare

Brusnica je bobičasto voće koje se ističe prijatnim ukusom i gotovo umetničkim izgledom. Brusnica svojom crvenom bojom odaje svu snagu ukusa kao i visokovredna nutritivna svojstva. Retko se koja namirnica okitila tako brojnim atributima i potvrdila svoj doprinos zdravlju kao što je slučaj sa brusnicom.

Plativoo
Priprema

Margarin penasto umutiti a zatim dodati jaje, med, tečni zaslađivač, integralno brašno, prašak za pecivo, cimet i uz neprekidno mućenje dolivati jogurt.

Kad se sastojci sjedine i smesa postane polutečna, isključiti mikser i pažljivo varjačom umešati brusnice.

Kalup premazati margarinom, napuniti smesom i peći mafine u rerni zagrejanoj na 180*C oko 25 minuta.

Gotove mafine prohladiti, izvaditi iz kalupa, servirati na tanjir i posuti rendanom čokoladom (koristiti čokoladu za dijabetičare sa 70% kakaa).

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 157 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 78.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g sušene brusnice
    • 250 g integralnog pšeničnog brašna
    • 300 ml jogurta
    • 50 g dijabet meda
    • 1 jaje
    • 100 g margarina
    • tečni zasladđvač
    • 10 g cimeta
    • 1 prašak za pecivo