Toggle Navigation

 

Mak kiflice

Dobro poznate crno-plavičaste semenke maka sa svojim orašastim ukusom koriste se kao dodatak u proizvodnji hleba i peciva, a u našim ravničarskim krajevima, mak se najčešće koristi za izradu poslastica. Energetska vrednost 100 grama maka je 330 kcal, ima 11 g masti, malo proteina i dosta ugljenih hidrata, od toga 8 g vlakana, malo kalcijuma i gvožđa.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti margarin i šećer.

Dodati brašno, mak, cimet, vanil-šećer, mleko i prašak za pecivo. Umesiti glatko testo, formirati 6 jufkica i ostaviti da odstoje pola sata.

Zatim ih razviti na tanji list, iseći na 4 dela i uviti kiflice. Krajeve kiflica saviti na unutra i ređati ih u tepsiju obloženu pek papirom.

Ispeći u zagrejanoj rerni na 200°C, dok ne porumene.

Servirati kiflice na tanjir i posuti po želji šećerom u prahu ili čokoladom u prahu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 79 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 2 g

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 39.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1 g

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Broj osoba

24

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g mlevenog maka
    • 250 g brašna
    • 100 g šećera
    • 200 g margarina
    • 30 ml mleka
    • cimet
    • vanilin šećer
    • 1 prašak za pecivo