Toggle Navigation

 

Štrudla sa makom (Kuhinjica)

Semenke maka koriste se kao dodatak u proizvodnji hleba, a čuveni kolač naših ravničarskih krajeva je makovnjača. Energetska vrednost 100 grama maka je 330 kcal, ima 11 g masti, malo proteina i dosta ugljenih hidrata, od toga 8 g vlakana, malo kalcijuma i gvožđa.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti margarin, dodati jaja, šećer, brašno, suvi kvasac i mleko i umesiti glatko i vazdušasto testo. Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Mak preliti vrelim mlekom i promešati. Testo premesiti, razvući oklagijom na list debljine 1 cm i filovati makom. Uviti u rolat i staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Štrudlu premazati umućenim žumancetom i ostaviti da odstoji još pola sata. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta. Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne, posuti šećerom u prahu i ohladiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 54 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 27 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

  • Testo:
    • 600 g pšeničnog brašna
    • 250 ml toplog mleka
    • 70 g šećera
    • 2 jaja
    • 150 g margarina
    • 2 kesice suvog kvasca
  • Nadev:
    • 500 g mlevenog maka
    • 200 ml vrelog mleka
Ključne reči:
margarin mak suvi kvasac mleko