Toggle Navigation

 

Medeno srce

Cimet je jedan od najstarijih, najkorisnijih i najtraženijih začina koji ujedno ima i lekovita svojstva. Može se naći u obliku crvenkasto-smeđih štapića i u prahu.

Priprema

Pomešati mleko sa šećerom, dodati džem od kajsija, pa postepeno dodavati brašno, cimet i sodu bikarbonu.

Izmešati sastojke, staviti u podmazan kalup i ispeći kolač.

U vreo kolač špricem utisnuti još malo džema od kajsija, pa modlom u obliku srca vaditi kolače.

Kolačiće ohladiti i preliti glazurom od čokolade rastopljene sa margarinom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 77 %

Natrijum - 276 mg

Voda - 0 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %

Natrijum - 138 mg

Voda - 0 %

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 ml mleka
    • 200 g šećera
    • 2 kašike džema od kajsija
    • 2 kašike brašna
    • cimet
    • 1 kašika sode bikarbone
    • 150 g čokolade za kuvanje
    • 20 g margarina