Toggle Navigation

 

Mocart kuglof

Kajsija je veoma osetljivo voće koje ne dozreva nakon branja. Zato je period njenog konzumiranja kao svežeg voća veoma kratak. Najčešće se konzervišu, suše ili zamrzavaju, pa su tako dostupne tokom čitave godine. Kompot se može poslužiti samostalno ili kao dodatak kremovima, pudinzima ili sladoledima.

Plativoo
Priprema

Suvo grožđe preliti rumom, dodati narendanu koru limuna i promešati. Umutiti puter sa šećerom u prahu i vanil-šećerom i dodati jedno po jedno žumance. Posebno umutiti belanca sa kristal šećerom. Sjediniti obe smese, promešati varjačom i dodati suvo grožđe i rendanu čokoladu. Na kraju u smesu dodati brašno i prašak za pecivo i sve lagano izmešati. Smesu razliti u kalup premazan puterom i posut prezlom i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko sat vremena. Za to vreme napraviti glazuru od rastopljene čokolade i putera. Kuglof prohladiti i prevrnuti na tacnu. Premazati pekmezom od kajsija, preliti glazurom i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 131 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 95 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 65.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 47.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

  • Premaz:
    • 150 g pekmeza od kajsija
  • Glazura:
    • 20 g putera
    • 40 g čokolade
  • Kora:
    • 80 g šećera u prahu
    • 1 limun
    • 2 vanil-šecera
    • 7 jaja
    • 70 g šećera
    • 200 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica prašak za pecivo
    • 100 g suvog grožda
    • 2 kašike ruma
    • 50 g čokolade
    • 150 g putera