Toggle Navigation

 

Monte Karlo kolačići

Vanila je jedina orhideja čiji su plodovi jestivi. U kulinarstvu se najčešće koristi ekstrakt vanile koji se dobija tako što se mahune suše, usitnjavaju i utapaju u vruć rastvor vode i 35% alkohola. Ekstrakt je vrlo jak i najčešće je dovoljno dodati nekoliko kapi u jelo. 

Plativoo
Priprema

U činiji sjediniti sastojke za kolačiće, zatim razviti oklagijom na tanji list i okruglom modlicom vaditi keksiće. Ređati ih u pleh obložen pek papirom i ispeći u rerni na 200*C, oko 20 minuta.

U drugoj činiji umutiti sastojke za fil.

Polovinu keksića premazati sa marmeladom, a drugu polovinu sa belim filom.

Preklopiti keksiće i poređati na tacnu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 60 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 185 g margarina
    • 110 g smedeg šecera
    • 1 jaje
    • ekstrakt vanile
    • 110 g brašna
    • 45 g kokosa
    • 40 g pirinčanog brašna
  • Premaz 1:
    • 200 g marmelade od kajsija
  • Premaz 2:
    • 50 g margarina
    • 1 kašika mleka
    • 1 vanil šećer