Toggle Navigation

 

Panj torta (original recept)

Da li ste znali da je Panj torta klasičan praznični francuski desert?

Plativoo
Priprema

Razdvojiti žumanca i belanca.

Umutiti belanca u čvrst sneg.

Dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne rastopi.

Zatim varjačom lagano umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orahe.

Razliti smesu u pleh obložen pek papirom i ispeći u rerni na 200*C, oko 25 minuta.

Pečenu koru uviti u mokru krpu da bi se lakše uvio rolat.

Šećer karamelizovati u šerpi, dodati orahe, sipati na pek papir i ostaviti da se ohladi. Zatim izlomiti na parčiće i samleti u mašini za orahe.

Umutiti penasto jaja sa šećerom, sipati brašno i promešati.

Zagrejati mleko, uliti pripremljen fil i kuvati dok se ne zgusne.

Dodati čokoladu, mešati dok se ne rastopi i ohladiti krem.

Dobro izraditi margarin i sjediniti sa čokoladnim kremom i grilijaž masom. Odvojiti deo za premaz kora.

Filovati koru, uviti u rolat i iseći na tri dela (dva manja i jedno veće parče). Premazati i ukrasiti panj.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 128 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 64 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 10 jaja
    • 150 g šećera
    • 40 g brašna
    • 200 g mlevenih oraha
    • 1 prašak za pecivo
  • Grilijaž:
    • 100 g celih polutki oraha
    • 100 g šećera
  • Fil:
    • 4 jaja
    • 50 g šećera u prahu
    • 30 g brašna
    • 300 ml mleka
    • 1 margarina
    • 150 g čokolade za kuvanje