Toggle Navigation

 

Pituljice (posno)

Iako je limun šokantno kiselog i oporog ukusa, poznat je njegov osvežavajući efekat. Ako niste znali, postoje dva osnovna tipa koja se mogu naći na tržištu – Eureka i Lisabon. Eureka je hrapavije kore, ima kratak vrat i nekoliko semenki, dok je Lisabon glatke kože, bez vrata i po pravilu bez semenki.

Plativoo
Priprema

U činiji izmešati mlevene orahe, šećer, brašno, prašak za pecivo i vodu, promešati i napraviti fil.

Staviti dve kore jednu preko druge, rasporediti fil i uviti u rolat. Rolat staviti u tepsiju i iseći na komade dužine 3-4 cm. Ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.

Zagrejati 250 ml ulja i preliti pituljice u tepsiji.

Peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 30 minuta.

Ušpinovati šećer sa vodom i kolutovima limuna i ohladiti. Vruće pituljice preliti hladnim sirupom, ostaviti da se natope, a tek potom servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 4 šoljice šećera
    • 5 šoljica vode
    • 3 koluta limuna
  • Ostali sastojci:
    • 1 kg kora za pitu
    • 250 g mlevenih oraha
    • 10 kašika šećera
    • 5 kašika brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 14 kašika vode
    • 250 ml ulja