Toggle Navigation

 

Posle 8 (after eight)

Menta je poreklom iz Evrope, ali se danas uzgaja širom sveta. Mnogi je vole zbog njenog prijatnog mirisa i osvežavajućeg ukusa, pa se osim u svrhe lečenja koristi i u kuhinji kao začin koji naglašava svežinu i upotpunjuje ukus, kako slatkih tako i slanih jela. Zovu je još i nana ili metvica.

Plativoo
Priprema

Čokoladu sa puterom rastopiti na pari, izliti na papir za pečenje, prekriti papirom za pečenje a zatim rastanjiti oklagijom na što tanji list. Tako rastanjenu mlaku čokoladu iseći na kvadrate veličine 4x4 cm, staviti na pleh i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Umutiti slatku pavlaku sa sitno iseckanom mentom i staviti u dresir džak.

Na listić ohlađene čokolade staviti smesu od mente, poklopiti drugim listićem čokolade i ponoviti postupak dok se ne dobiju 4 “sprata”.

Na kraju dekorisati listićem mente, servirati na tanjir i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 10 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 68 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 9.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g crne čokolade
    • 250 ml slatke pavlake
    • 1 veza sveže mente (nane)
    • 20 g putera
Ključne reči:
čokolada menta slatka pavlaka