Toggle Navigation

 

Kesten torta sa orasima

Plod kestena (100 g – 195 kcal) sadrži dosta ugljenih hidrata, najviše skroba, i malu količinu masti. Kesten je bogat mineralima: kalijumom, kalcijumom, fosforom, dok od vitamina ima samo malo vitamina B. 

Priprema

Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, a zatim dodati kesten pire.

Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, dodati mlevene orahe, smesu od kestena i lagano promešati. U okrugli kalup sipati masu i ostaviti u frižider da se stegne.

Napraviti preliv od čokolade i margarina, preliti tortu, a po želji može se dekorisati i seckanim ratlukom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 94 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 47 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 12.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Glazura:
    • 100 g crne čokolade
  • Krem:
    • 1 kg kesten pirea
    • 400 g šećera u prahu
    • 500 ml slatke pavlake
    • 250 g margarina
    • 300 g mlevenih oraha
    • 70 g margarina