Toggle Navigation

 

Posna šerbet torta

Šerbet, Turski tradicionalni specijalitet.

Plativoo
Priprema

U šerpu staviti 6 kašika šećera i karamelizovati na laganijoj vatri, da dobije braon boju. Uliti vodu i kuvati dok se karamel ne rastopi.

Skloniti sa vatre, prohladiti, dodati orahe, šećer, ulje, prašak za pecivo i brašna onoliko koliko je potrebno da se dobije testo srednje gustine. Razliti masu u pripremljenu tepsiju i ispeći u rerni zagrejanoj na 180*C, dok ne dobije zlatno žutu boju.

Ušpinovati šećer sa vodom, izlomiti čokoladu, dodati mlevene orahe i kuvati dok se sve ne sjedini. Malo prohladiti i dodati penasto umućen margarin.

Preko kore staviti čokoladni krem, glazuru od čokolade i ukrasiti po želji. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 30 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 1 mg

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 115 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0.5 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Natrijum - 57.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 kašika šećera
    • 1 šolja vode
    • 250 g šećera
    • 100 g mlevenih oraha
    • 1 šolja ulja
    • 1 prašak za pecivo
    • 300 g brašna
  • Krem:
    • 100 g šećera
    • 20 ml vode
    • 7 štangli čokolade za kuvanje
    • 200 g mlevenih oraha
    • 200 g margarina