Toggle Navigation

 

Šargarepa mafini

Za pripremu ove poslastice kupite šargarepu čiji je koren čvrst, gladak i intenzivne narandžaste boje jer napuknut ili mek koren šargarepe znači da nije sveža. Šargarepu nemojte čuvati pored voća ili povrća koje proizvodi etilen (jabuke, krompir) jer će postati gorka. Možda upravo uz pomoć ove poslastice ubedite vaše dete koji ne voli povrće da je šargarepa ukusna i tako „cool“.

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, sok od pomorandže, cimet, prašak za pecivo, šargarepu i suvo grožđe.

Dobro umućenu masu razliti u pripremljen kalup za mafine i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C oko 25 minuta.

Prohlađene mafine posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 86 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 3 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 jaja
    • 200 g šećera
    • 400 g rendane šargarepe
    • 250 g brašna
    • cimet
    • 100 g suvog grožda
    • 50 ml soka od pomorandže
    • 5 g praška za pecivo