Toggle Navigation

 

Slatki šumski aspik

Želatin za učvršćivanje krema za torte i kolače, osim u listićima, u prodavnicama se može kupiti i u prahu, čija je priprema nešto jednostavnija. Topi se nakon zagrevanja i mešanja sa tečnošću, a hlađenjem dobija želatinoznu konzistenciju.

Priprema

U činijicu odvojiti deo mleka, dodati želatin, razmutiti i ostaviti da odstoji. Ostatak mleka zagrejati, dodati sok od limuna, đumbir i sitan sir. Sipati razmućen želatin, dobro promešati i postepeno dodavati šumsko voće. Lagano mešati varjačom i rasporediti u kalup. Ostaviti da se dobro ohladi. Gotov aspik prevrnuti na tacnu, ukrasiti umućenom pavlakom, iseći na manju parčad, servirati na tanjir i poslužiti.

Ova poslastica se odlikuje značajnom količinom visokokvalitetnih belančevina poreklom iz mleka i sira. Pažljivo je uklopite u dnevni jelovnik kako bi unos belančevina na dnevnom nivou bio u granicama preporučenih vrednosti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 35 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 3 kesice crvenog želatina
    • 700 ml mleka
    • 300 g sitnog sira od obranog mleka
    • 1 kašicica đumbira
    • sok od limuna\n
    • 500 g šumskog voća
    • 100 ml biljne pavlake