Toggle Navigation

 

Tanjina markiza torta

Jaja treba čuvati u frižideru, u posebno namenjenom prostoru u koji ćete ih stavljati užim krajem prema dole što sprečava isparavanje vlage iz njih.

Priprema

Rastopiti čokoladu i ostaviti da se prohladi.

Penasto umutiti margarin, dodati polovinu potrebne količine šećera u prahu i nastaviti sa mućenjem. Zatim dodati 1 celo jaje i 7 žumanaca ne prekidajući mućenje.

Na kraju u smesu dodati prohlađenu čokoladu i rum, promešati i sjediniti.

Penasto umutiti belanca, dodati preostalu količinu šećera u prahu u umutiti. Pomešati obe smese i mutiti dok se ne sjedine.

Piškote potapati u mleko i ređati po obodu (stranicama) kalupa. Sipati fil u kalup, rasporediti i ostaviti tortu u frižider da se stegne.

Markizu izvaditi iz kalupa i po želji dekorisati šlagom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 137 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 68.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g margarina
    • 250 g šećera u prahu
    • 8 jaja (krupnijih)
    • 250 g čokolade za kuvanje
    • 1 kašicica ruma
    • 200 g piškota
    • 200 ml mleka