Toggle Navigation

 

Skandinavski čokoladni kolač

Nakon ove poslastice predlažemo šetnju ili neku drugu fizičku aktivnost, kako biste potrošili unete kalorije.

Plativoo
Priprema

U činiji umutiti margarin sa šećerom i vanil-šećerom. Dodati jaja, mleko, čokoladu u prahu, prašak za pecivo, brašno, kornfleks i orahe. Dobro umutiti i razliti masu u pripremlljen kalup.

Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180*C, oko 25 minuta.

U šerpu staviti čokoladu, margarin, med i instant kafu. Na laganoj vatri rastopiti sve sastojke i preliti preko pečene kore.

Ostaviti kolač da se dobro ohladi. Iseći na štangle i servirati

 

Za izradu kolača i poslastica koristi se tamna čokolada za kuvanje. Najbolji način da je istopite je da se čokolada iseče na tanke listiće, stavi u posudu, rastopi na blagoj vatri ili na pari gde se ostavi dok ne bude potpuno tečna. Tako rastopljena čokolada se koristi za izradu poslastica ili za njihovo ukrašavanje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 33 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 16.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 200 g šećera
    • vanil-šecer
    • 3 jaja
    • 100 ml obranog mleka
    • 4 kašike čokolade u prahu
    • 150 g brašna
    • 120 g čokoladnog kornfleksa
    • 150 g krupno sečenog oraha
    • 40 g meda
    • 1 prašak za pecivo
  • Preliv:
    • 75 g margarina
    • 200 g čokolade
    • 170 g margarina
    • 2 kašičice instant kafe