Toggle Navigation

 

Toblerone sa susamom

Smatra se da je zemlja porekla susama Indija pa da se iz nje ova namirnica širila prema zapadu te je danas često prisutna u kuhinjama Bliskog istoka, Afrike i Azije. Pominje se u zapisima napisanim klinastim pismom 2000 godina pre nove ere.

Priprema

Na tihoj vatri rastopiti med, šećer u prahu, margarin i čokoladu i dobro izmešati.

U smesu dodati prženi susam i mleveni keks, promešati i razliti u trouglasti kalup (kao za toblerone).

Ostaviti da se ohladi, a zatim izvaditi iz kalupa, iseći na trouglove i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Folna kiselina - 40 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 110 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Natrijum - 81 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Folna kiselina - 20 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 55 %

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Natrijum - 40.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 kašika meda
    • 200 g šećera u prahu
    • 100 g margarina
    • 100 g čokolade
    • 150 g prženog susama
    • 200 g mlevenog keksa
Ključne reči:
susam čokolada med mleveni keks