Toggle Navigation

 

Torta od kajsija iz kompota

Kajsije se cele godine mogu kupiti samo u obliku kompota, pre svega zato što sveže teško podnose duži transport. Kompoti su zaslađeni, tako da treba voditi računa o količini šećera koja se dodaje poslastici.

Priprema

Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca i lagano umešati brašno.

Ispeći testo u podmazanom i pobrašnjenom kalupu za torte.

Testo izvaditi iz rerne i ohladiti u kalupu.

U šerpu staviti iseckane kajsije iz kompota sa sokom i malo vode da provri, a gustin sa šećerom razmutiti u malo vode te dodati u provrelu masu.

Kuvati još malo dok se masa ne zgusne i dok je još toplo, preliti preko testa. Ostaviti da se ohladi.

Tortu izvaditi iz kalupa i dekorisati šlagom.

 

Sto grama sveže kajsije ima samo 48 kcal, ali zato dosta karotina, vitamina C, vitamina grupe B i kalijuma, kao i folne kiseline, pa je kajsija izuzetno dobra za anemične osobe. Ipak, ako neko ima problema sa želucem, bolje je da jede sušene ili kajsije u kompotu, nego sveže.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 4 jajeta
    • 100 g šećera
    • 100 g brašna
  • Preliv:
    • 500 g kompota od kajsija
    • 100 g gustina
    • 50 g šećera