Toggle Navigation

 

Torta sa mandarinama

Mandarine nisu samo ukusne i slatke. Smatra se da da je ovaj okruglasti plod pravi rudnik zdravlja - izvor su vitamina C, odličnog antioksidansa, beta-karotina i brojnih fitohemikalija koji pružaju značajne zdravstvene koristi a mogu se uneti samo putem hrane.

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo i sok od pomorandže. Masu sipati u pripremljen kalup i peći koru u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 25 minuta.

Želatin razmutiti sa malo vode. Mandarine oljuštiti i raspoloviti na kriške. U šerpu sipati sok od pomorandže, dodati mandarine i kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati želatin, promešati i ostaviti da se ohladi.

Umutiti pavlaku i odvojiti deo za ukrašavanje, a u ostatak pavlake sipati mandarine i dobro promešati.

Koru premazati filom od mandarina i ukrasiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 60 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 3 jaja
    • 150 g šećera
    • 80 g brašna
    • 70 g gustina
    • 50 g kakao praha
    • 100 ml soka od pomorandže
    • 5 g praška za pecivo
  • Fil:
    • 1 kesica želatina
    • 1 kg mandarina
    • 200 ml soka od pomorandže
    • 400 ml slatke pavlake