Toggle Navigation

 

Kolač od pomorandže

Pomorandža se ubraja u grupu agruma - voća sočnih plodova kiselkasto-slatkog ukusa. Najlepša je u svom svežem obliku ili ceđena i prerađena u sok. Sto grama pomorandže obezbeđuje čak 90% dnevnih potreba vitamina C. Kada kupujete pomorandže, morate obratiti pažnju na izgled kore. Ne sme da bude oštećena i smežurana, sa mrljama ili plesni na površini. Kada je opipate, plod treba da bude čvrst i "težak". Pomorandža je sočnija ukoliko je teža.

Priprema

U blenderu samleti suvo grožđe, iseckanu pomorandžu i lešnike, a zatim uliti slatku pavlaku i promešati.

U činiji umutiti margarin, šećer i jaja. Dodati brašno, prašak za pecivo, muskatni oraščić i masu iz blendera. Dobro promešati obe smese i razliti u pripremljen kalup.

Ispeći kolač u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 30 minuta.

Čokoladu rastopiti. Kolač dobro ohladiti, iseći na željene oblike, servirati na tanjir i preliti čokoladom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 53 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 27.5 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 26.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

65 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g suvog grožda
    • 100 g lešnika
    • 60 g margarina
    • 1 pomorandža
    • 1 jaje
    • 125 g brašna
    • 100 g šećera
    • 120 ml slatke pavlake
    • muskatni oraščić
    • 5 g praška za pecivo
    • 100 g čokolade za kuvanje