Toggle Navigation

 

Urmašice

Pravilo za vanilkaste kolače ili urmašice: Ne dodavati previše brašna nego što treba jer neće biti dobri

Plativoo
Priprema

U činiji sjediniti brašno, ulje, rastopljen margarin, mleko, prašak za pecivo i koru od limuna.

Umesiti glatko testo i praviti kuglice koje se malo istanje ili prevuku preko krupne rende da bi bile reckave.

Poređati ih u tepsiju i ispeći u zagrejanoj rerni na 200*C.

Skuvati sirup od vode, šećera i limunovog soka. Preliti urmašice dok su tople skuvanim prelivom.

Prohladiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 43 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 21.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

50

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 700 g brašna
    • 200 ml ulja
    • 150 g rastopljenog margarina
    • 200 ml mleka
    • 1 prašak za pecivo
    • narendana limunova kora
  • Preliv:
    • 500 g šećera
    • 300 ml vode
    • sok jednog limuna