Toggle Navigation

 

Grin čorba

Blitva, kao i ostalo tamno zeleno lisnato povrće, ima malu energetsku vrednost (u 100 g jestivog dela biljke ima oko 14 kcal), ali visoki sadržaj vitamina C, karotina, i obilje mineralnih soli. 

Plativoo
Priprema

Na margarinu propržiti beli luk, dodati blitvu, iseckan krompir, grašak, začine i vodu.

Kuvati dok se povrće ne skuva, zatim ga izmiksati blenderom.

Čorbu začiniti sokom limuna, servirati i posuti parmezanom. Služiti hladnu ili toplu čorbu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 463 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 231.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 veza blitve
    • 300 g graška
    • 1 čen belog luka
    • 30 g margarina
    • dodatak jelu
    • biber
    • 400 ml vode
    • 40 g parmezana
    • sok jednog limuna
    • 1 veći krompir