Toggle Navigation

 

Mediteranska salata sa teletinom

Jedna od glavnih komponenti mediteranske ishrane je maslinovo ulje. Njegova lekovitost se krije u tome što mu je glavni sastojak oleinska kiselina koja pokazuje veliku otporonost na proces oksidacije. To znači da će se maslinovo ulje puno sporije zasititi štetnim supstancama koje nastaju oksidacijom što je od velike važnosti za ljudsko zdravlje.

Priprema

Šampinjone iseći na listiće, preliti ih limunovim sokom i ostaviti sa strane.

Bareni krompir, barenu teletinu, paradajz i praziluk sitno iseći i staviti u posudu. Dodati iseckane masline i kapar, šampinjone, listove peršuna, so i biber.

Salatu preliti maslinovim uljem, promešati i servirati kao hladno predjelo uz krišku ražanog hleba. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 1230 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 615 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g barene teletine
    • 300 g barenog krompira
    • 150 g čeri paradajza
    • 150 g praziluka
    • 60 g maslina
    • 30 g kapara
    • 100 g šampinjona
    • sok od jednog limuna
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • so
    • biber