Toggle Navigation

 

Pasta vegetarijana (posno)

Maslinovo ulje je najbolje od svih biljnih ulja. Sastoji se od masnih kiselina koje su stabilne zbog čega je ono najmanje podložno oksidaciji i promenama na visokim temperaturama. Najcenjenije je ekstra devičansko ulje ili prvo maslinovo ulje koje se dobija prvim ceđenjem sirovine. Sadrži najviše aromatičnih supstanci i tamno zelene je boje.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti naseckanu šargarepu, dodati iseckane tikvice i beli luk, preliti bujonom i kratko kuvati.

Dodati obarene cvetove brokolija, začiniti i promešati.

Prethodno pripremljenu testeninu servirati u tanjir i preliti smesom od povrća.

 

Pravi mediteranski obrok koji sadrži više masnoća u odnosu na trenutno važeće preporuke. Međutim, kako se za njegovu pripremu koristi maslinovo ulje, u pitanju su pretežno jednostruko nezasićene masti, koje imaju zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem. Za kompletan mediteranski obrok nedostaje vam samo još čaša kvalitetnog crvenog vina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g barenog brokolija
    • 300 g tikvica
    • 150 g šargarepe
    • 500 g barene posne testenine
    • 100 ml bujona
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 čena belog luka
    • so
    • biber
    • so,