Toggle Navigation

 

Salata od dimljenog lososa i mente (posno)

Najlepši način za serviranje dimljenog lososa je ujedno najjednostavniji. Isecite losos na izuzetno tanke kriške i poslažite ih u posudu u kojoj ćete ga poslužiti. Nacedite limun i pomešajte sa malo maslinovog ulja, limunovog soka i začina po želji i poslužite kao hladno predjelo ili kao samostalan obrok uz dodatak povrća.

Priprema

Napraviti marinadu od soka od limuna, rena, soli, bibera, šećera i maslinovog ulja. Na tanjir poređati šargarepu isečenu na tanke trake, losos, marinirane šampinjone i listove mente, te preliti marinadom. Salatu od dimljenog lososa i mente poslužiti uz integralni hleb.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su skuša, sardine, tunjevina, pastrmka ili losos, treba da se nađu na vašem jelovniku najmanje dva puta nedeljno kako bi pozitivno uticale na zdravlje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 355 g

Energetska vrednost porcije - 485 kcal

Natrijum - 1700 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 177.5 g

Energetska vrednost porcije - 242.5 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g mariniranih šampinjona
    • 2 šargarepe
    • 150 g svežih listova mente
    • 2 kašike soka od limuna
    • 250 g dimljenog lososa
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 1 kašika rena
    • šećer
    • so
    • biber
    • 400 g integralnog hleba