Toggle Navigation

 

Salatina

Mirođija ili kopar je aromatična biljka, koja naraste do oko metar visine a najbolje uspeva na sunčanim mestima. Njeni listovi i plodovi se često koriste kao začin u kulinarstvu. Sitno iseckani listići se odlično slažu sa jogurtom, kiselom pavlakom ili kremastim sirevima.

Priprema

Rukolu staviti na tanjir, dodati čeri paradajz isečen na polovine, a jaja na četvrtine.

Servirati sastojke u tanjir, posoliti, preliti maslinovim uljem i dodati kiselu pavlaku sa iseckanom mirođijom.

Poslužiti uz lepinje i sok od grejpfruta

 

Veoma dobro izbalansiran obrok koji se odlikuje nešto većom količinom holesterola poreklom iz jaja. Kako je glavni izvor holesterola žumance, osobe koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi, aterosklerozu ili šećernu bolest trebalo bi da prilikom pripreme jela upotrebe samo belanca.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 530 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 214 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 265 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 107 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g rukole
    • 200 g čeri paradajza
    • 4 barena jaja
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so
    • 100 ml kisele pavlake
    • 4 lepinje
    • 800 ml soka od grejpfruta
    • mirođija