Toggle Navigation

 

Sos od tikvica

Tikvice se u kulinarstvu upotrebljavaju dok su mlade, i to u najrazličitijim kombinacijama. Kao salata, kuvane kao varivo, na pari, u mikrotalasnoj pećnici, tople ili hladne, prelivene uljem, punjene, pečene na grilu. Imaju visok sadržaj vode (95%) i male su energetske vrednosti - u 100 g imaju svega 16 kcal.

Priprema

Na ulju propžiti naseckani mladi luk, beli luk i tikvice.

Naliti sa malo vode, kuvati par minuta dok tečnost ne ispari, staviti u blender i dobro izmiksati.

Dodati jogurt, kiselu pavlaku, sok od limuna, posoliti, pobiberiti i posuti karijem.

Sos promešati, servirati u sosijeru i poslužiti uz jela sa roštilja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 256 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Natrijum - 128 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g tikvica
    • 1 veza mladog luka
    • 500 ml jogurta
    • 50 g kisele pavlake
    • sok jednog limuna
    • 2 cena belog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • biber
    • so
    • kari