Toggle Navigation

 

Crveno zeleni brzi pileći paprikaš sa njokama

Testo za njoke možete pripremiti sami: 500 g krompira skuvati u ljusci, oljuštiti i propasirati ga. Od krompira, 200 g brašna, 1 jajeta, 20 g margarina i malo soli zamesiti testo, podeliti ga na tri dela i oblikovati valjke a zatim nožem izrezati jednake komadiće od kojih formirate kuglice. Njoke se kuvaju u ključaloj, posoljenoj vodi od 10 do 15 minuta.

Plativoo
Priprema

Crveni luk, papriku i piletinu iseckati na kockice. Zagrejati ulje, dodati luk, lagano izdinstati, a zatim dodati papriku i piletinu. Začiniti dodatkom za jelo, pobiberiti, promešati i dinstati 5 minuta. Preliti sokom od paradajza i ostaviti da proključa. Na kraju u jelo dodati brokoli i njoke, lagano promešati i servirati

Udeo belančevina u energetskoj vrednosti ovog obroka je iznad preporučenih vrednosti, što za većinu zdravih osoba ne predstavlja veći problem, međutim osobama sa oslabljenom funkcijom bubrega može da izazove dodatne zdravstvene probleme. Ako za večeru planirate ovaj obrok, za doručak i večeru birajte obroke sa manje belančevina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 47 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 3 kašike ulja
    • 100 g crvenog luka
    • 150 g crvene paprike
    • 150 g barenog brokolija
    • 250 ml soka od paradajza
    • dodatak jelu
    • biber
    • 500 g barenih njoka