Toggle Navigation

 

Kajmak palenta sa sušenim čerijem

Instant palenta se proizvodi od visokokvalitetnog kukuruza – tvrdunca. Može da se pripremi kao prilog ili kao samostalno jelo, sa slatkim, kiselim mlekom ili jogurtom ili pak na potpuno nov način. Za palentu optimalne gustine uvek treba uzeti četiri puta više tečnosti od uzete količine griza. Palenta je sastavni deo tradicionalnih mediteranskih i kontinentalnih kuhinja.

Plativoo
Priprema

Svež čeri paradajz poređati u tepsiju, staviti u rernu zagrejanu na 100*C i ostaviti oko 2 sata da se suši.

U ključali bujon staviti palentu, posoliti, pobiberiti, posuti sa malo origana, dodati malo putera i kajmak i skuvati uz stalno mešanje. Preostalim puterom premazati modle, sipati palentu i ostaviti da se ohladi.

Palentu servirati na tanjir, posuti mlevenim orasima, na vrh staviti malo kisele pavlake, dodati i sušeni čeri i na kraju dekorisati listićima svežeg origana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 81 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 40.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 24.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

140 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g palente
    • 300 ml bujona od povrca
    • 100 g kajmaka
    • 250 g čeri paradajza
    • 200 g kisele pavlake
    • 80 g mlevenih oraha
    • 30 g putera
    • origano
    • so
    • biber