Toggle Navigation

 

Ratatuj sa kobasicom

Ratatuj (ratatouille) je čuveni francuski nacionalni specijalitet iz Nice, spremljen od kuvanog povrća. Doslovni prevod ovog ukusnog jela glasi ”mešana žderača”. Ovo jelo se služi toplo ili hladno. Može da se posluži kao hladno predjelo, pripremljeno dan ranije.

Priprema

Sitno iseckati crni luk i lagano ga propržiti na maslinovom ulju. Dodati krompir isečen na kocke, propržiti ga zajedno sa lukom, doliti vodu i kuvati 10-ak minuta. Tikvice, patlidžan i papriku baburu iseći na kocke, dodati u šerpu i kuvati na laganoj vatri dok krompir ne omekša. Potom dodati paradajz pelat, posoliti, pobiberiti, promešati i krčkati oko 10 minuta. Beli luk sitno iseckati, dodati u šerpu, promešati, dodati i kobasicu isečenu na kolutove, začiniti bosiljkom i kuvati još 10 minuta. Gotov ratatuj sa kobasicom servirati na tanjir i poslužiti uz krišku kukuruznog hleba.

Preporuka lekara je da se tokom dana unesu dovoljne količine voća i povrća, najmanje pet porcija u toku dana (400-800 g) i da se na taj način steknu uslovi za preventivno delovanje ovih prirodnih riznica zdravlja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 1080 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 540 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 babure paprike
    • 1 plavi patlidžan
    • 2 tikvice
    • 1 glavica crnog luka
    • 400 g krompira
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • 600 g paradajz pelata
    • so
    • biber
    • 200 g kobasica
    • bosiljak
    • 200 g kukuruznog hleba