Toggle Navigation

 

Gratinirane makarone

Makaroni su vrsta mašinski napravljene suve testenine. Ne sadrže jaja, ali kada su dobrog kvaliteta, prepoznaju se po lepoj, žuto-ćilibarnoj boji. Testenina treba da bude blago slatkastog ukusa, bez ikakvog mirisa. Suva testenina veoma dugo može očuvati kvalitet ukoliko se čuva na suvom i tamnom mestu.

Priprema

Obarene i proceđene makarone pomešati u činiji sa usitnjenim sirom, a zatim staviti u nauljenu vatrostalnu posudu.

Posebno umutiti u činijici jaja i mleko, preliti makarone i zapeći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Makarone servirati za doručak i poslužiti uz čašu jogurta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 870 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 216 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 435 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 108 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 250 g mladog sira
    • 1 kašika ulja
    • 4 jaja
    • so
    • 200 ml obranog mleka
    • 800 ml jogurta od obranog mleka
Ključne reči:
testenina mladi sir jaja jogurt