Toggle Navigation

 

Jadranski namaz (posno)

Plavi patlidžan sadrži termo nestabilan toksin koji može da dovede do gastrointestinalnih smetnji kod nekih osoba. Zbog toga se plavi patlidžan mora termički obraditi pre upotrebe.

Priprema

Plavi patlidžan oguliti i iseći na kockice. Dinstati patlidžan na umereno zagrejanom ulju oko 10 minuta.

Izvaditi patlidžan iz tiganja da se malo ohladi i staviti u blender. U blender dodati sardine, beli luk, margarin, kečap i bosiljak i usitniti.

Dobijeni namaz servirati u činije i ukrasiti kriškama limuna, čeri paradajzom i peršunom.

Uz jadranski namaz poslužiti krišku crnog hleba i čašu soka od paradajza.

 

Izloženo vazduhu, meso plavog patlidžana veoma brzo promeni boju. Zato ga treba oguliti i pripremiti za upotrebu neposredno pre početka kuvanja. Iz istog razloga je najbolje koristiti nož od nerđajućeg čelika.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 1700 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 plavi patlidžan
    • 150 g sardina
    • bosiljak
    • 150 ml kečapa
    • 30 g soft margarina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od paradajza