Toggle Navigation

 

Kajgana sa gamborima

Još uvek traju rasprave koja je osnovna razlika između kajgane i omleta. Britanci, stari majstori za ova jela, tvrde da se u omlet dodaje voda, koja na visokim temperaturama ispari čineći omlet vazdušastijim, dok se u kajganu dodaje mleko čineći je kremastijom. Osnovna mera je: koliko jaja, toliko kašika vode, odnosno mleka.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti gambore.

U posudi umutiti jaja i belanca sa malo mleka, posoliti, pobiberiti i preliti preko gambora.

Peći uz stalno mešanje varjačom.

Kajganu servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb i sok od jabuke

 

Kombinacija više namirnica bogatih holesterolom, u ovom slučaju jaja (žumanca) i gambora, kao rezultat ima obrok u kojem je količina holesterola u jednoj porciji veća od ukupne dnevno preporučene količine. U obroku ovakvih nutritivnih karakteristika povremeno mogu uživati pre svega zdrave, fizičke aktivne osobe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1090 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 365 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 545 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 182.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 4 belanca
    • 400 g gambora
    • 100 ml obranog mleka
    • so
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od jabuke
Ključne reči:
jaja belanca gambori sok od jabuke