Toggle Navigation

 

Krompir salata na drugi način (posno)

Ovo je pravi mediteranski obrok, bez holesterola i sa obiljem dijetnih vlakana, namenjen svim članovima porodice. Nastao je kao rezultat odlično izbalansirane kombinacije krompira, paprika, luka, maslina i maslinovog ulja.

Priprema

Paprike i crveni luk iseckati na manje komade, staviti u činiju, dodati masline, beli luk, peršunov list, maslinovo ulje i balzamiko sirće. Začiniti i promešati.

Prethodno obaren krompir iseći na kolutove, poređati na tanjir i preliti pripremljenom smesom od povrća.

Uz doručak poslužiti zemičke i sok od grejpfruta.

 

Balzamiko sirće, koje salatama daje vrlo specifičan ukus, je staro italijansko vinsko sirće kojem se boja, aroma i ukus bitno pojačavaju dugotrajnim odležavanjem u hrastovim buradima. Za proizvodnju ovog sirćeta se koriste najkvalitetnija vina i komine, čija se aroma usklađuje višegodišnjim vrenjem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barenog krompira
    • 200 g paprike (crvene i žute)
    • 2 cena belog luka
    • 100 g crvenog luka
    • 50 g maslina
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 4 zemičke
    • 800 ml soka od grejpfruta