Toggle Navigation

 

Namaz od višanja

Kada god možete tostirajte hleb sami – pazite samo da se ne prepeče, a kada mažete puter ili margarin, prvo sačekajte da se tost malo ohladi kako bi puter ostao u čvrstom stanju.

Priprema

Napraviti sok od višanja u sokovniku.

Pulpu staviti u šerpu, naliti vodu da ogrezne, te kuvati na laganoj vatri dok višak tečnosti ne ispari.

Tost hleb namazati puterom i servirati sa namazom od višanja.

Uz senviče poslužiti sok od ceđenih višanja.

 

Višnje sadrže više vitamina C i A (betakarotina) od trešanja. Takođe, prusutne su i terpene, fitohemikalije koje mogu pomoći u prevenciji nekih oblika malignih bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 690 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 345 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 12.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 40 g putera
    • 400 g tosta
    • 1200 g očišćenih višanja