Toggle Navigation

 

Omlet sa kreolskim sosom

Celer ima izuzetno malu energetsku vrednost - 100 g celera ima samo 14 kcal.Odličan je izvor kalijuma, vitamina K i dijetnih vlakana. Njegova eterična ulja efikasno deluju na smanjenje bekterija i gljivica u ustima, grlu, želucu i crevima, pročišćavaju žuč i pomažu u slučaju upale mokraćnih puteva.

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja i belanca, posoliti, pobiberiti i na umereno zagrejanom ulju pažljivo ispeći omlet.

U posebnom tiganju na ulju prodinstati sitno iseckan crni luk, celer i paprike babure, te dodati paradajz sok i kuvati dok ne proključa, a potom dodati tucanu papriku.

Omlet preliti kreolskim sosom, dekorisati ga peršunovim listom i poslužiti uz crni hleb i jogurt od obranog mleka.

 

Kada kupujete celer, vodite računa da koren bude čvrst, da izgleda sveže i da bude bez vidljivih oštećenja. Nemojte kupovati već nasečen celer jer u kontaktu sa vazduhom gubi vredne sastojke.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 600 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 980 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 225 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 112.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jajeta
    • 2 belanceta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g korena celera
    • 300 g paprike babure
    • 100 g crnog luka
    • 200 ml paradajz soka
    • 1 kašika seckanog peršunovog lista
    • 1 kašika tucane paprike
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak