Toggle Navigation

 

Palenta sa trapistom i jogurtom

Pogodno za ishranu zdravih, fizički aktivnih osoba. Obrok dobro uravnoteženih hranljivih sastojaka, dobar izvor dijetnih vlakana (13 g). Punomasni sir može da se zameni manje masnim sirom.

Plativoo
Priprema
U posoljenu kipuću vodu staviti puter i uz stalno mešanje sipati instant palentu i kuvati do određene gustine.
Palentu skinuti sa vatre i dodati trapist isečen na kockice.
Lagano promešati i kašikom formirati knedle i stavljati ih u tanjir.
Preliti jogurtom i poslužiti toplo. 

 

Ukupan sadržaj masti u ishrani ne treba da prelazi 30% dnevno potrebne energije. Za prosečan režim ishrane od 2000 kcal to iznosi 600 kcal, odnosno, oko 65 g dnevno. Naučite da pratite količinu masti koju ste uneli tokom dana. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 180 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 22.5 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g instant palente
    • 100 g trapista
    • 20 g putera
    • so
    • 1 l vode
    • 800 ml jogurta od obranog mleka
Ključne reči:
dorucak palenta puter jogurt trapist