Toggle Navigation

 

Pelat omlet

Aroma i miris bosiljka „kraljevski“ se slažu sa paradajzom. Zbog obilja isparljivih mirisnih supstanci, najaromatičniji je kada se svež list iskida prstima i doda u jelo neposredno pred kraj pripreme jela ili salate. Kada je moguće, odaberite svež bosiljak zbog intenzivnijeg ukusa. Listovi svežeg bosiljka treba da budu intenzivne, jasno zelene boje, bez tamnih mrlja ili požutelih delova.

Priprema

Usitnjen paradajz pelat zagrejati, dodati sitno isečen beli luk, posuti bosiljkom, začiniti i promešati.

Umutiti jaja i belanca i ispeći omlet na zagrejanom ulju.

Na omlet staviti paradajz pelat, preklopiti i servirati na tanjir.

Uz doručak poslužiti krišku crnog hleba i čašu jogurta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 485 kcal

Natrijum - 1050 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 211 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 242.5 kcal

Natrijum - 525 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 105.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 4 belanca
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g usitnjenog paradajz pelata
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak