Toggle Navigation

 

Rolovana praška kajgana

Jaja su pre 30-ak godina zbog holesterola dospela na „crnu listu“ namirnica. Međutim, poslednjih godina raste njihov nutricionistički rejting. Utvrđeno je da je konzumacija jednog jaja dnevno prihvatljiva za zdrave osobe, ako se tokom dana pazi na unos holesterola iz drugih namirnica.

Plativoo
Priprema

Jaja i  mleko umutiti i ispeći kajganu na zagrejanom ulju.

Gotovu kajganu urolovati u prašku šunku i servirati na tanjir uz čeri paradajz.

Doručak poslužiti uz crni hleb i čašu jogurta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 1455 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 238 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 727.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 119 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 1 kašika ulja
    • 150 g praške šunke
    • 200 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak
    • 30 ml mleka