Toggle Navigation

 

Mediteranska salata (posno)

O značaju ribe u prevenciji srčanih oboljenja se mnogo govori, piše i zna. Međutim, da riba ima povoljan efekat na pamćenje utvrdili su naučnici medicinskog centra Rush u Chicagu. Naime, oni su utvrdili da osobe iznad 65 godina, koje najmanje jednom nedeljno jedu ribu, imaju manje problema sa zaboravnošću i smanjenom koncentracijom u odnosu na osobe iste starosti kojima se riba ne nalazi redovno na jelovniku

Priprema

Na tanjir servirati rukolu, dodati tunjevinu, isečen čeri paradajz i kapar.

Uz doručak poslužiti crni hleb i sok od grejpfruta.

 

Rukola spada u grupu lisnatog povrća, jer se za ishranu koristi list koji ima oblik rakete, pa se u engleskom govornom području ova biljka zove raketa (Rocket). To je povrće gorkog i aromatičnog ukusa, koje sadrži puno vitamina C, minerala (posebno gvožđa) i vlakana. Gorčina se povećava sa starošću biljke, pa zato mladi listovi imaju najbolji ukus.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g rukole
    • 400 g konzervirane tunjevine
    • 200 g čeri paradajza
    • 40 g kapra
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta